horsecarecenter logo tekst ernaast horsecarecenter logo mobiel

'Paard en ruiter natuurlijk in balans'

Filosofie

Een gezonde geest in een gezond lichaam. De uitdrukking is alom bekend. We streven er als mensen naar, maar kunnen dit net zo makkelijk doortrekken naar onze paarden. Immers, alleen als je paard fysiek en mentaal in orde is, krijg je daar als ruiter/eigenaar maximaal plezier en rendement voor terug en dan maakt het niet uit of we over een (top)sportprestatie of bosrit praten. Het is daarom dat we bij het Hamco Horse Care Center wat betreft het welbevinden van het paard vooral oog hebben voor het totaalplaatje en gebruik maken van expertise vanuit diverse invalshoeken. Het team dat verbonden is aan het Hamco HCC bestaat onder meer uit een voedingsdeskundige, dierenarts, osteopaten, tandartsen, hoefsmeden en ruiters.

De basis vormt het eerste consult. Het paard wordt bij ons onderzocht en naar gelang de bevindingen wordt een advies uitgebracht, met daarin eventuele vervolgstappen om tot het gewenste resultaat te komen. Aangezien we de mens zien als de grootste factor van invloed op het paard kan het in sommige gevallen van belang zijn om de combinatie die de ruiter/eigenaar vormt met het paard mee te nemen in het advies. Ook dit valt voor het Hamco Horse Care Center onder het totaalplaatje van goed paardenmanagement.

Tot slot willen we graag met een ieder meedenken over een passende oplossing. Of je nu met een shetlander komt of met een (top)sportpaard, we streven ernaar om binnen de mogelijkheden en het beschikbare budget een zo goed mogelijk advies en op maat gemaakte behandeling te geven.

 

Eerste consult

Het eerste consult op het Hamco Horse Care Center is in handen van Gerrit van Ham. De bedenker en oprichter van het centrum onderzoekt het paard eerst op stand. Tijdens dit standaardonderzoek wordt de fysieke gesteldheid van het paard nagegaan aan de hand van alle drukpunten. Hoe is het gesteld met de spieren en met organen als darmen, longen, lever en nieren? Is de vochtbalans goed? Heeft het paard teveel of te weinig suikers en hetzelfde voor de mineralen? Zitten er problemen in de wervels? Is het paard vlug geprikkeld of juist niet?

De volgende stap is dat het paard wordt gereden door de eigen ruiter of wordt gelongeerd. In het verlengde hiervan komt ook de psyche van het paard aan bod. Op basis van de tot dan verkregen informatie wordt een interpretatie gemaakt van het type en daarmee karakter van het paard. Gerrit van Ham zegt hierover: ‘Je hebt paarden die naar binnen keren of juist paarden die naar buiten keren. Het is dan van belang mensen bewust te maken hoe ze met zo’n type paard om moeten gaan, hoe ze te rijden of te longeren en de mensen daarin eventueel begeleiding te geven. Het is altijd het streven de juiste persoon bij het juiste paard te zoeken. Je hebt mensen die kunnen met een bloedpaard rijden en mensen die met een wat kouder paard fijn overweg kunnen.’ Daarom kan, afhankelijk van het probleem en de onderzoeksvraag, een eerste interpretatie van de psyche van de ruiter ook meegenomen worden bij het eerste consult. Eén van de mogelijkheden die het Hamco HCC vervolgens biedt, is om met behulp van een expert mensen te spiegelen aan paarden en dit aspect verder uit te diepen.

Het eerste consult vindt standaard plaats op het Horse Care Center. Wel kan het van toegevoegde waarde zijn dat er nog een eenmalig stalbezoek bij mensen thuis plaatsvindt. Allereerst om een beeld te krijgen over hoe de paarden gehouden worden en daarnaast om te zien wat ter plaatse de mogelijkheden zijn en daar het advies op af te stemmen.

 

Advies en vervolgtraject

Op basis van het eerste consult worden de bevindingen vastgelegd en wordt een advies opgesteld. Zo kan het zijn dat een behandeling van de tandarts of de osteopaat wordt geadviseerd, er wat verandert dient te worden in het voermanagement of dat begeleiding van ruiters, die verbonden zijn aan het centrum, van toegevoegde waarde is. Gerrit van Ham: ‘We raden altijd de personen aan die verbonden zijn aan het centrum. We staan immers achter die mensen. Maar, als iemand zelf bijvoorbeeld een goede osteopaat heeft, is dat ook prima. Wel gaat het bij ons om het totaalplaatje. Als je een osteopaat laat komen en je doet verder niks aan je management kan de osteopaat blijven komen.’

Het is uiteindelijk aan de klant om zelf in te vullen waar op basis van het advies gebruik van gemaakt gaat worden. Van Ham: ‘We streven ernaar met zo min mogelijk middelen de problemen op te lossen. In algemene zin geldt, dat als je goed rijdt en de voeding en psychologie van het paard in orde zijn, het in principe goed is.’

De behandelingen en begeleiding kunnen op vaste dagdelen op het centrum plaatsvinden. Betalingen gebeuren rechtstreeks aan de behandelaar, zonder tussenkomst van het centrum.

In Memoriam