horsecarecenter logo tekst ernaast horsecarecenter logo mobiel

Gerrit van Ham

De man achter Hamcovoedingssupplementen en het Hamco Horse Care Center is Gerrit van Ham, iemand met een bijzonder verhaal. Als achtjarig kind werd bij hem de ziekte osteomyelitis, wat staat voor beenmergontstekingen, geconstateerd. Achttien operaties volgden en de jonge Van Ham lag meer dan een jaar geïsoleerd in een ziekenhuiskamertje van 4x4m. Pas als tienjarige kon hij weer wat lopen en ging hij terug naar school. Spelen met andere kinderen was uit den boze, maar zijn oom bood uitkomst. Hij bracht hem in contact met diens pony en een passie was geboren. Het is deze kindertijd die Van Ham vormde en op latere leeftijd zijn interesse voor de fysiek en psychologie van paard en mens creëerde.

Ontstaan merk Hamco

De paarden brachten Van Ham aldus letterlijk en figuurlijk weer op de been. Als jongvolwassene draaide het leven naast zijn werk als groepsleider en later productieleider om de paarden en beoefende hij diverse disciplines. Hij stak veel op van onder meer Maarten Baggens, die ook namen als Jan Tops en Eric Wauters onder zijn hoede had. Van Ham: ‘Van hem heb ik zoveel geleerd. Hij kookte toentertijd al het eten voor paarden en deed dat op individuele basis. Hij heeft me in zekere zin op het spoor van de voeding gezet.’ Toen zijn vader, die fungeerde als trouwe groom, plotseling overleed, besloot Van Ham van zijn hobby een beroep te maken. Rond zijn 25ste ontmoette hij Sjors Burg. Met hem deelde hij de interesse om op voedingsgebied alles uit te zoeken. Daarop volgde een samenwerking met Stal Burg, een sport- en fokkerijstal, waar Bert Romp als ruiter reed en de beroemde Mr. Blue het uithangbord was. ‘Het is mijn geluk geweest dat ik daar zoveel heb kunnen leren. Naast rijden en voeding kon ik me richten op meer onderdelen van het management, tot op medisch gebied en zelfs grondbemesting aan toe’, aldus Van Ham. Niet alleen op Stal Burg, maar in algemene zin, bleek het ruwvoer voor de meeste problemen te zorgen bij de paarden. Gezocht werd naar een oplossing. Het was nota bene de betonmolen die uitkomst bood. Hierin werd van alles gemixt: voer uit Engeland en Duitsland, luzerne, gehakseld stro, kruiden, zemelen, enzovoort. Op den duur bleek een bepaalde mix, op individuele basis toegediend aan de paarden, goed te werken en hiermee was de kiem voor het voermerk Hamco gelegd. Dit voermerk mondde uiteindelijk uit in Hamco paarden voeding supplementen. Hiermee kunnen heel doelgericht op basis van een juiste diagnose,producten ingezet worden voor het behandelen of voorkomen van de problematiek.

Homeopathie en psychologie

Gerrit van Ham kreeg tevens probleempaarden van anderen aangeboden, waarmee hij met zijn voeding en filosofie aan de slag ging. Zijn werkzaamheden sprongen in het oog en dat bracht hem in contact met Karel Geens van de Belgische Stal De Kalvarie. Van Ham knapte er de merrie Dorothee op, die te boek staat als moeder van drie 1.60m springpaarden en kreeg vervolgens het verzoek om in dienst te treden bij De Kalvarie. Zijn mooiste visitekaartje werd daar Va et Viens van de Zelm. Van Ham reed de nakomeling van Nabab de Rêve nog enige tijd zelf en zegt erover: ‘Va et Viens was als jong dier zo slap en er niet goed aan toe. Niemand wilde aan dit paard beginnen. Ik ben ermee aan de slag gegaan en dat is geweldig gelukt. Zoiets maak je maar een paar keer in je leven mee.’ Va et Viens ging naar Marc van Dijck en werd later verkocht aan de OekraïenerOnyschenko. Zijn teamruiter Björn Nagel sprong ermee op het WK in Kentucky en eindigde als twintigste.

Vijf jaar lang had Van Ham het totaalmanagement van de paarden bij De Kalvarie onder zijn hoede. Zijn kennis bleef hij ondertussen ontwikkelen. ‘Ik heb samengewerkt met een homeopaat en de psychologie vanuit de homeopathie is geweldig. Je benadert het karakter van paarden vanuit mineralen, waarbij voeding dus een rol speelt. Zo heb je calcium-, fosfor-, magnesium-, natrium- en kaliumtypes. Neem een magnesiumtype. Zo’n paard is heel braaf, heel gewillig en als je die positief prikkelt worden ze ook positief. Als je ze negatief prikkelt gaat het fout, maar komen ze niet in opstand. Ze keren in zichzelf. Bij een kaliumtype werkt dat weer anders. Als je die één keer negatief prikkelt heb je daar bij wijze van spreken drie weken last van. Zo’n paard moet je niet volop in het gras jagen en pulp en wortelen geven.’